Baze de date – ce-ar trebui să știi

Stii articolele acelea care iti spun ce cariera sau destinatie de vacanta ti se potrivesc in functie de zodie? Ei bine, noi nu stim sa citim in stele, dar stim sa lucram cu MS SQL si T-SQL. De aceea, stim exact ce baza de date ti se potriveste in functie de afacerea pe care o ai, care sunt amenintarile din perioada urmatoare si cum sa le depasesti cu bine. Te ajutam inclusiv sa faci fata situatiilor neprevazute, sa-ti pastrezi reputatia intacta si sa-ti duci bussinesul acolo unde doresti!

Design infrastructura SQL

In general, serverele de baze de date sunt punctul nevralgic al majoritatii aplicatiilor core-business. Una dintre cele mai frecvente greseli in elaborarea unei aplicatii este ca designul serverului si al bazei de date in sine sa fie lasat la urma sau putin analizat. Din acest motiv, se ajunge de multe ori la aplicatii care au mari probleme de performanta, scalabilitate, redundanta si securitate. In general, problemele apar cand aplicatia este deja in productie, sunt mult mai greu de rezolvat, apare necesitatea unui downtime extins si, inevitabil, oprirea/blocarea activitatii curente pentru corectie. Totul se poate evita, cu o proiectie corecta, cat mai aproape de realitate inca din faza de design si testare.

Acoperim de la A la Z nevoia serviciilor de design infrastructura SQL a clientilor nostri, in concordanta cu proiectele pe care acestia le abordeaza, in colaborare cu echipa de dezvoltatori interna sau cu providerul extern al solutiei. 

Implementarea, administrarea si monitorizarea politicii de backup

Un alt aspect neglijat este politica de backup. Toata lumea stie ca este necesar un backup al datelor, dar de multe ori nu exista un plan – se seteaza un job automat la inceputul proiectului si nimeni nu mai urmareste daca acesta se executa corect, daca fisierele de backup sunt accesibile sau valide. Problema apare atunci cand intervine o situatie neprevazuta si trebuie sa fie recuperate date din backup. Apar astfel situatii in care backupul este indisponibil, corupt sau inpracticabil. Recuperarea datelor poate deveni problematica sau chiar imposibila, putand cauza daune financiare, juridice si de reputatie uriase.

Oferim consultanta folosind solutii de top din industrie – VEEAM Backup and Replication – alaturi de care avem un parteneriat important. VEEAM are solutii dedicate atat pentru backup, replicare, restore cat si pentru monitorizare/alertare. De asemenea, prin intermediul acestei aplicatii se pot defini joburi automate care sa testeze validitatea unei intregi infrastructuri a unei aplicatii utilizand/validand backupurile efectuate.

Putem alcatui impreuna un plan de backup (backup, replicare, restore si testare) astfel incat fiecare client sa poata dormi linistit stiind ca datele sale sunt in siguranta.

Implementare si mentenanta solutii HA/DR

Totul se misca extrem de rapid astazi, iar perioadele de mentenanta si inoperabilitate lungi sunt o amintire. In ziua de azi, aplicatiile trebuie sa fie permanent disponibile, perioadele de mentenanta cat mai scurte, iar recuperarea in caz de dezastru cat mai rapida. Pentru ca aceste conditii sa fie indeplinite trebuie creata o infrastructura care sa poata oferi redundanta, disponibilitate inalta si recuperare din dezastru cat mai rapida. Aceasta infrastructura trebuie testata periodic conform unui plan cu o anumita frecventa pentru a valida/certifica ca toate procesele se vor desfasura conform asteptarilor in cazul in care apare un dezastru.

Avem experienta in acest domeniu, asigurand o infrastructura HA/DR pentru unul din cei mai mari jucatori din industria de retail farmaceutic cu un nivel de operabilitate al aplicatiei core-business de 99.5% in ultimii 3 ani. Oferim consultanta in gasirea solutiei potrivite de HA/DR, crearea unei politici de DR si unui plan de testare DR conform cu necesitatile clientilor.

Audit si optimizare performanta

Orice aplicatie sufera de probleme de performanta, iar multe dintre acestea apar la nivelul bazei de date. Cod SQL slab dezvoltat, testat insuficient in QA, nescalat pentru workload-ul de productie pot duce la probleme de performanta majore, iar toate acestea pot avea un impact asupra activitatii operationale. Folosim tool-uri de monitorizare de top, avem o abordare proactiva si incercam sa depistam/corectam problemele de performanta inainte ca acestea sa va afecteze.

Oferim consultanta in ceea ce priveste tool-urile folosite, metodele de lucru, abordare, monitorizare, audit a serverelor de baze date pentru a preveni astfel de probleme.

Securizare acces

Ultimul aspect, dar unul din cele mai importante, ar fi securizarea si monitorizarea accesului la server si baza de date. In conditiile actuale, in care amenintarile cibernetice sunt permanente, acest aspect devine unul de importanta majora. Majoritatea clientilor nu cunosc foarte bine cum si cine le acceseaza datele, aplicatiile vandute de terti au roluri extinse in baza de date pentru usurinta deploymentului, managementul userilor cu acces in baza nu este monitorizat si urmarit, auditurile de securitate sunt inexistente sau insuficiente. Doar simplul fapt ca un user de aplicatie are drepturi extinse intr-un server de baze de date este o gaura de securitate extrem de importanta in cazul unui atac asupra aplicatiei.

Oferim consultanta privind bunele practici in domeniu, putem analiza serverele si bazele de date si putem propune solutiile cele mai bune pentru infrastructura de baze de date utilizata de aplicatii.

Cand a fost ultima data cand ai facut un backup ca la carte? Hai sa discutam despre siguranta datelor tale si despre cum poti obtine maximum de performanta cu minimum de efort, timp si bani!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *